Museumhaven Spakenburg - Museumhaven Spakenburg

SBMS

wenst u een wel-varend 2020

Aanmoedigingsbijdrage SBMS € 2.000,- voor restauratie BU 5.

Op zaterdagochtend 28 december is door Zacharias van Diermen namens Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS) de eerste aanmoedigingsbijdrage overhandigd.
Onder toeziend oog van een aantal vrijwilligers en bestuursleden had Jaap Koelewijn, eigenaar van de in 1889 te Spakenburg gebouwde botter BU 5, de primeur om als eerste botereigenaar een cheque van € 2.000,- in ontvangst nemen.

Jaap Koelewijn neemt de cheque in ontvangst

Mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds

Restauratie HK10

De in 1885 te Hasselt gebouwde houten botter HK10 kwam in mei 2018 als eerste botter in bezit van Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg. Het schip is 12,50 meter lang, 4,20 meter breed en heeft een diepgang van 0,8 meter. Recent schreven wij al uitgebreid over de restauratie van de BU33. Deze botter is recent door burgemeester Van de Groep weer te water gelaten met een geheel nieuwe “huid”. Om de HK10 weer in een goede conditie te krijgen, is net als bij de BU33, groot onderhoud noodzakelijk.

Net als bij de BU33 hebben we het hier niet over wat schuur- en schilderwerk, maar over het vervangen van een flink aantal houten spanten. Hierbij zitten echter de meeste onderdelen onder water en aan de binnenkant van het schip. Hierdoor is deze fase van de restauratie voor de “leek” veel minder zichtbaar dan de nieuwe huid van de BU33, maar minstens zo belangrijk!

Ook voor de HK10 is gestart met het opzetten van een restauratieplan, ondersteund met een aantal offertes vanuit Scheepstimmerwerf Nieuwboer waarna het Prins Bernhard Cultuurfonds is benaderd voor subsidie. Begin april 2019 viel de toekenning van een mooie subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds op de mat.

HK 10 op de werf

Mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds

BU33 weer te water

Maandag 18-11-2019

De officiële tewaterlating van botter BU33!


Het was goed om te zien dat er aardig wat belangstelling was: zowel van de schrijvende als de "filmende" pers, evenals van de groep bottervrijwilligers en andere geïnteresseerden!
Voorzitter van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS) Marc Schoonebeek voerde als eerste het woord door in kort bestek langs de 115 jarige (!) geschiedenis van het schip te gaan.
Daarna nam burgemeester Melis van de Groep het woord. Hij vertelde o.m. een leuke anekdote over een beleving uit zijn jeugd aan boord van de BU33.
Vervolgens werd door de betrokken burgervader de officiële handeling verricht samen met de vaklui van Scheepstimmerwerf Nieuwboer.
Onder luid applaus dook het schip - met prachtig gerestaureerde 'huid' - weer haar natuurlijke habitat in.
Daar waren de vaklui nog wel even bezig met de pompen: het hout moet zich dan eerst volzuigen met water waarna het schip weer dichttrekt.
Een mooie stap voor de enthousiaste SBMS, iets om trots op te zijn!
Zo'n prachtig varend monument is weer behouden voor de unieke bottervloot in de authentieke Museumhaven!
Wil jij meedoen en ook de SBMS steunen?
Doe het hier:
www.museumhavenspakenburg.nl/steunenMede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds

Restauratie BU33

Stichting Behoud Museumhaven is in het bezit van twee botters, te weten de HK 10 en de BU 33. Velen zullen zich met name deze laatste botter herinneren. In de nacht van 4 op 5 mei 2019 is deze 115 jaar oude botter gezonken in de haven van Spakenburg.

Om het schip weer in een goede conditie te krijgen is groot onderhoud meer dan noodzakelijk.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is benaderd voor subsidie. Begin april 2019 viel de bevestiging op de mat met daarin de toekenning van een mooie subsidie! Na de Zuidwalwedstrijden zou gestart worden met de eerste fase van de restauratie.Onze visie en missie

Wat we doen

De Museumhaven gevuld met historische vissersschepen vormt al eeuwen het gezicht van Spakenburg. De schaal en relatieve ongeschondenheid van Spakenburg maakt dit monumentale ensemble uniek voor Nederland.

De toekomst van de Museumhaven van Spakenburg ligt in het koesteren en het proberen te behouden van het verleden, maar bovenal ook in het levend houden daarvan.

Onze stichting heeft als doel om de Museumhaven van Spakenburg, gevuld met historische vissersschepen, in haar levendigheid en ongeschondenheid te behouden voor de toekomst.


Botters-in-business

We ontwikkelen verdienmodellen voor onderdelen van de museumhaven , waardoor deze minder afhankelijk worden van externe ondersteuning en subsidies. Deze verdienmodellen kunnen ontwikkeld worden voor particuliere eigenaren, beheerstichtingen, de musea, de visafslag, de werf, etc.. Dit kan ook in samenhang met de middenstand en horeca.

Museumhavenfonds

We hebben mede als doel om een onafhankelijk Museumhavenfonds op te zetten, deze duurzaam te vullen met middelen en vervolgens de verkregen middelen weer te bestemmen. Uit het fonds kunnen de diverse activiteiten ter behoud van de Museumhaven worden gefinancierd.

Educatie, vrijwilligers en opleiding

Door in te zetten op educatie willen we de kennis en vaardigheden borgen van de verschillende disciplines betrokken bij het bouwen, onderhouden en het gebruiken van de historische vissersschepen.

Beeldvorming, communicatie en marketing

We gaan de het geheel van de Museumhaven van Spakenburg promoten, vertegenwoordigen en verkopen. Hierbij moet de Museumhaven van Spakenburg als één gezicht naar buiten toe geprofileerd worden. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor de beeldvorming naar de lokale inwoners.

Beheer- en instandhouding

We gaan de fysieke instandhouding van de vloot met historische vissersschepen stimuleren. We willen de uitvaart van te koop liggende schepen trachten te voorkomen en daarbij inzetten op de kracht van particulier eigenaarschap. Ook zetten we in op het behoud van de nog actief werkende historische botterwerf.

Word ook donateur

Voor de Museumhaven van Spakenburg

Bertina Hubertse

Hoe mooi is ons dorp met zijn prachtige haven, dat lijkt soms zo gewoon voor de inwoners, maar dat is het niet. Onze Museumhaven met historische schepen is heel bijzonder en mag nooit verloren gaan. Daarom zou iedereen die zich betrokken voelt bij ons mooie dorp en dat in stand wil houden, donateur moeten worden. Dat kost niet zoveel, maar brengt ontzettend veel op voor nu en in de toekomst. Gewoon doen dus!

Bertina Hubertse

Betrokken inwoner en donateur

Tim Kok

De museumhaven in Spakenburg is een lust voor het oog en geeft een uniek inkijkje in de historie van Spakenburg. Daarom ben ik heel blij te kunnen bijdragen aan het behoud van deze haven. We zouden allemaal te hulp moeten schieten!

Tim Kok

Inwoner en donateur

Hier zijn we mee bezig

Recente Projecten

Nieuwsberichten

Van de Stichting en de Museumhaven

Ook upgrade HK10 mede dankzij subsidie Prins Bernhard Cultuurfonds

De in 1885 te Hasselt gebouwde houten botter HK10 kwam in mei 2018 als eerste botter in bezit van...

Read More

Aanmoedigingsbijdrage SBMS van € 2.000,- voor restauratie BU 5.

Aanmoedigingsbijdrage SBMS van € 2.000,- voor restauratie BU 5.Op zaterdagochtend 28 december is...

Read More

Bottervrijwilligers 2019

De Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS) bezit momenteel twee botters, te weten de HK10...

Read More